oranjekwartier tasmanstraat overschie voorthuijslokatie nieuw_argentinie
preload image preload image

Dura Vermeer - Oranjekwartier te Amsterdam

Dura Vermeer - Tasmanstraat te Den Haag

Dura Vermeer - 41 woningen te Overschie (PCS)

Heijmans - Voortuijslokatie te Leiden (fase 1)

Kennemer Betonbouw - Nieuw Argentinië, Amsterdam

Tunnelbekisting algemeen

Modulair systeem

De tunnelbekisting van Klink is opgebouwd uit standaard elementen van 1200 en 2400 mm. welke gekoppeld kunnen worden tot de voor het bouwproject benodigde lengtes. De standaardhoogte is 2550 en 2580 mm. Breedtes tot 8500 mm. en meer behoren tot de mogelijkheden.

Transport

De opbouw van de bekisting maakt het mogelijk om grote hoeveelheden bekisting (ongeveer 100 m2) per vracht te transporteren. Zo blijven transportkosten binnen de perken. De tunnelbekistingen van Klink heeft een gewicht van ± 140 kg/m2.

Opbouw

De tunnelbekisting wordt volledig project-gereed gemaakt in de productiehallen van Klink, voordat deze op de bouwplaats wordt afgeleverd. In de bekisting is programmatie (gaten) aangebracht voor het bevestigen van de accessoires voor wand-beëindigingen, vloer-beëindigingen, deur-, raam-, vloersparingen, etc. Na afmontage op de bouw, door de buitendienstmedewerkers van Klink, is de bekisting dus gereed voor gebruik (behoudens eventuele programmatie welke moet worden aangebracht door de installateurs). 

Door de modulaire opbouw (zowel in de lengte als in de breedte) is het relatief eenvoudig om de bekisting om te bouwen tot andere afmetingen. Klink heeft hiervoor diverse mogelijkheden, van traditioneel door medewerkers van Klink tot elektrisch (tijdens de ruwbouw-cyclus) door de aannemer/stortploeg. De tunnelbekisting is eenvoudig op hoogte te stellen met behulp van dommekrachten. De tunnelbekisting (en eindwandbekisting) worden onderling gekoppeld met centerpennen. Hierdoor ontstaat een zodanig stijf geheel dat, bij de juiste stortsnelheid, vervorming niet plaats vindt en de betonwanden ruimschoots voldoen aan de daarvoor geldende eisen. Voor het ontkisten wordt gebruikt gemaakt van hand-bediende ontkistingslieren en uitlieren wordt gedaan met een elektrische lier. Met deze gebruiksvriendelijke bekisting is eenvoudig te werken en bespaart u tijd ten opzichte van traditionele bouwsystemen !

Afwerking

Nadat de bekisting is geretourneerd wordt deze door Klink weer volledig gereviseerd. De huidplaat (het staal-oppervlak) wordt uitgevlakt/geschuurd en aangebrachte programmatie (gaten) worden dichtgelast. Na het reviseren van de bekisting is deze gereed voor hergebruik. De dikte van de huidplaat (5 mm.) en de overige constructie garanderen een minimale vervorming en een lange levensduur. Dit betekend tevens dat een geringe afwerking (plaatselijk) van de betonwanden volstaat.